Terug naar de startpagina. Oude Raadhuis met torentje en bordes uit 1806. werd als raadhuis tot 1963 en sinds 1990 gebruikt als huisvesting voor de Heemkundekring en VVV. Heilige Luciakerk, neogotische kerk uit 1859 gebouwd door H.J. van Tulder. Brits militaire begraafplaats en laatste rustplaats voor 665 Britse 
		militairen Televisietoren Mierlo is een 105 meter hoge zendmast uit 1957. Kasteelboerderij aan de Kasteelweg uit omstreeks 1700 behoorde oorspronkelijk
 bij Kasteel Mierlo. De huidige standerdmolen zou gebouwd zijn in 1640 en stond op het hei-eind. In 1858-1860 werd de molen overgeplaatst naar de dorpskern van Mierlo. Patronaatsgebouw uit 1914, het familiewapen bevindt zich boven de ingang.
        Kasteel Myerle, informatie Lettertype verkleinen    Lettertype herstellen     Lettertype vergroten    
logo 75 jaar bevrijdingsfeer
Vrijheid: opdat we weten, beseffen en nooit vergeten!

                             fietsroute Geldrop-Mierlo

Dit project is een samenwerking van:


Heemkundekring MyerleDeath Valley De Peellogo Village marketing Geldrop-Mierlo,

toelichting routepunt 02

Bevrijdingsmonument Mierlo

Bevrijdingsmonument Mierlo
(foto Harrie van der Sanden)
In 1994 bij de viering van 50 jaar bevrijding is met ondersteuning van vele Mierlonaren en Mierlose bedrijven door het gemeentebestuur en Heemkundekring Myerle een bevrijdingsmonument, centraal in het dorp, gerealiseerd. Bij de onthulling van het vrijheidsmonument werd hieraan de spreuk ‘Wie de vrede bewaart, verdient de vrijheid’ meegegeven. Het monument herinnert de Mierlose gemeenschap er blijvend aan dat zij bevrijd werd van het oorlogsgeweld dat duurde van 10 mei 1940 tot 21 september 1944, en dat zij sindsdien in vrede mag leven.

Aan de delen van het monument is een symboliek toegekend, vrij vertaald luidt die:

  • De halve cirkel staat voor de samenleving die door oorlog groot geweld en veel verdriet werd aangedaan.
  • Het hekwerk met tralies verwijst naar de slachtoffers die van hun vrijheid en soms zelfs van hun leven werden beroofd.
  • De zuil, met daar bovenop een zonnewijzer, verwijst naar de zon, met de boodschap om met een sprankje licht het leven zonnig en blijmoedig tegemoet te zien.
  • De niet uitgevoerde halve cirkel staat voor de ongewisse toekomst, waarop we geen vat hebben. Een toekomst die - toen en nu nog steeds - niet vooraf ingevuld kan worden.

Plaquette burgerslachtoffers
in de ontwerpfase.
In 2019, 75 jaar na de bevrijding, heeft Heemkundekring Myerle opnieuw het initiatief genomen. Namens de gemeenschap werd een herdenkingsplaquette voor alle burgerslachtoffers uit Mierlo en Mierlo-Hout aan het bevijdingsmonument toegevoegd.
Speciale editie Myerlese Koerier 2019
Speciale Myerlese Koerier 2019
Klik hier of op de afbeelding.
Met het realiseren van deze plaquette ontstaat een blijvende gedachtenisplek voor de inwoners uit het Mierlo van toen die tijdens de oorlog en de bevrijdingsacties de dood hebben gevonden Zowel in Mierlo, Mierlo-Hout als elders in de wereld. Tegelijkertijd is een speciale uitgave van de Myerlese Koerier verschenen, waarin alle burgerslachtoffers besproken zijn.


De Britse bevrijdingskolonne trekt door Mierlo
U kunt de video ook bekijken via Youtube
Ter gelegendheid van de herdenking van de 75-jarige bevrijding in 2019, werd een bijeenkomst gehouden voor de leerlingen van de groepen 7 en 8 van de Mierlose basisscholen. In deze bijeenkomst werden ze in een presentatie meegenomen naar 1944. Vervolgens kregen de kinderen uitgebreid de gelegenheid kennis te maken met de militaire historische voertuigen die in een kolonne door Mierlo trokken en daar halt hielden.

Op 21 september - de dag waarop Mierlo echt 75-jaar bevrijding kon vieren - is middels een feestelijke bijeenkomst, waarbij vele nabestaanden van de burgerslachtoffers aanwezig waren, de bevrijding herdacht en de plaquette onthuld. De aanwezigen hebben een toast uitgebracht op de vrede waarvan we in Mierlo al 75-jaar mogen genieten.


In de Mierlose Krant verscheen een artikel met als titel "Burgerslachtoffers Mierlo na 75 jaar met respect herdacht." Daar kon HKMyerle zich helemaal bij aansluiten. Klik hier voor het dankbericht van HKMyerle.

Op deze pagina treft u een aantal foto's aan van de activiteiten in september 2019.

naar boven

Liberation route 2019. logo 75 jaar vrijheid Liberation route 2014

Ontwerp: Beeldmerk 
	ViziVormViziVorm | Realisatie: Bullit beeldmerk Apart InternetApart Internet | Webmaster: Hans Verhees